Blog > Komentarze do wpisu

Potrawy regionalne: kozibroda

Kozibroda zwana też parzybrodą. Proste danie z kapusty. Przetrwało w miastach, miasteczkach i wsiach Lubelszczyzny.


Kozibroda. Na tę potrawę składa się kapusta, normalna kapusta. Bierze się ją kroi w takie duże kawałki, wrzuca się na wodę, dodaje kilka kartofli do tego i to się gotuje. Jak się ugotuje to należy to zapalić, tzn. zasmażyć mąkę na tłuszczu. Nie należy dodawać ani octu, ani nic. Tylko zapalić.
Nawet można i mięsa do tego tam usmażyć To jest bardzo dobre dla mnie.

(Zofia Mazurek, Historie mówione, Teatr NN)

Potrawy zapalić: zrobić zasmażkę na tłuszczu, mące i cebulce, zasmażyć, aż po kuchni rozejdzie się przypalony smak.

poniedziałek, 16 marca 2009, kulinarnylublin

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Karola, *.opera-mini.net
2014/07/30 13:31:39
U mnie babcia dodaje jeszcze śmietane. Nie ma nic lepszego.