Blog > Komentarze do wpisu

Potrawy regionalne: cebularze

Cebularz jest lepszy od oscypka!

Cebularz to jeden z najbardziej popularnych produktów tradycyjnych w województwie lubelskim. Tradycje lubelskiego piekarstwa sięgają okresu średniowiecza, a pierwsze wzmianki o cebularzu i przekazywanej z pokolenia na pokolenie recepturze tego wyjątkowego, wywodzącego się z kuchni żydowskiej placka, sięgają dziewiętnastego stulecia. Cebularze jako pierwsi zaczęli wypiekać Żydzi z lubelskiego Starego Miasta. Potem receptura rozprzestrzeniła się po całej Lubelszczyźnie. Przed wojną był wypiekany m.in. przez Żydów kazimierskich i zamojskich. Trudno jednoznacznie określić, kiedy lubelscy rzemieślnicy zaczęli wypiekać cebularze, faktem jest jednak, iż przysmak ten po wojnie szybko rozpowszechnił się w całym regionie. Piękny złocisty kolor, chrupiąca skórka oraz niepowtarzalny zapach sprawiają, że od lat na pierwszy kęs mamy chęć, gdy cebularz jest jeszcze ciepły, wprost wyjęty z pieca. Ten placek z cebulą nie ma sobie równych i cała Lubelszczyzna jest z niego tak dumna, jak górale z oscypka.

Fot. Bartek Żurawski

środa, 18 marca 2009, kulinarnylublin

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: kora, *.net.pbthawe.eu
2012/01/31 15:49:43
Ja próbowałam dań regionalnych w Biłgoraju, w restauracji Sitarska bodajże jeśli sie nie myle. No kuchnia fantastyczna. jestem z wielkopolski i bylamprzyzwyczajona do zupelnie innych dan.