Blog > Komentarze do wpisu

Potrawy regionalne: Makłowicz podaje przepis na piróg biłgorajski z kurkami!

Piróg biłgorajski

Piotr Bikont: przepyszny piróg biłgorajski, czyli ludowy placek z kaszy gryczanej, posypany po wierzchu makiem, słony (słodkie też bywają). Robert Makłowicz: Miał rację marszałek Piłsudski, mówiąc, że Polska jest jak obwarzanek - pusta w środku i wartościowa po brzegach. Lubelszczyzna urzeka i mnie, czuć tam jeszcze smaki tej Polski, która umarła pod ciosami Stalina.


Jak zrobić?

Farsz:Ziemniaki ugotować, odlać wodę, zostawiając trochę na dnie. Utłuc, wsypać kaszę gryczaną, dodać smalec, pozostawić na małym ogniu, pod przykryciem, aż kasza napęcznieje i zmięknie. Dodać pokruszony ser, przyprawić solą i pieprzem ziołowym, wymieszać. Dodać śmietanę i jajka, wymieszać. Ciasto: Drożdże rozkruszyć w miseczce,dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, odrobinę cukru, śmietanę, dokładnie wymieszać. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło, przesiekać je z mąką, dodać śmietanę z drożdżami. Wyrobić gładkie ciasto. Podzielić je na pół, jedną częścią wyłożyć dno i boki wysmarowanej masłem formy. Wyłożyć nadzienie na ciasto, przykryć drugim płatem ciasta, posmarować jajkiem i wstawić do pieca na 1 godzinę i 40 minut. Sos kurkowy: Cebulę posiekać, zrumienić na maśle, wrzucić posiekane kurki. dodać około łyżeczki mąki, wlać trochę bulionu, dodać 30% śmietankę,chwilę pogotować, aby śmietanka zagęściła się, po czym wlać trochę białego wytrawnego wina. Doprawić solą i pieprzem. upieczony piróg podawać z sosem z kurek, lub z gęstą kwaśną śmietaną.

wtorek, 17 marca 2009, kulinarnylublin

Polecane wpisy

  • Potrawy regionalne: Pierogi z duszoj

    Kresowe pierogi pochodzą z miejscowości nad Bugiem. Pieczono je przy okazji pieczenia chleba. Nadzienie zwane duszą składało się maku, fasoli i przypraw. Ciasto

  • Potrawy regionalne: cebularze

    Cebularz jest lepszy od oscypka! Cebularz to jeden z najbardziej popularnych produktów tradycyjnych w województwie lubelskim. Tradycje lubelskiego piekarstwa si

  • Potrawy regionalne: powidła krzeszowskie

    Tradycja głosi, że powidła wyrabiane w Krzeszowie (pogranicze Lubelszczyzny i Galicji) zachowywały trwałość i smak przez kilkanaście lat. Dziś w Krzeszowie orga

Komentarze
Gość: pew, *.elpos.net
2013/05/23 09:36:11
drożdże i proszek do pieczenia? co za dziwny przepis