Blog > Komentarze do wpisu

Potrawy regionale: przepis na piróg krzeszowski

Piróg to najsłynniejsza regionalna potrawa Lubelszczyzny. Placek z kaszy gryczanej, sera, ziemniaków, masła, cebuli, soli i pieprzu występuje w kilku odmianach. Inny jest piróg biłgorajski, inny tarnogrodzki, inny krzeszowski. Lubelski piróg po raz pierwszy opisali i w Polsce rozsławili Piotr Bikont i Robert Makłowicz. Obaj spróbowali go na II Ogólnopolskim Turnieju Nalewek, który odbył się w Lublinie w Chacie "Swojsko strawa" kilka lat temu.
Piróg krzeszowski

Składniki: 2-litrowy garnek obranych ziemniaków, 1/2 l kaszy gryczanej, 1/4 kostki masła, 2 jaja, 1/2 łyżki mąki tortowej, 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, ok. 1/2 szklanki śmietany, sól, pieprz ziołowy, suszona mięta.

Wykonanie:Gotujemy ziemniaki, odcedzamy pozostawiając w garnku tyle wody, aby sięgała do połowy objętości ziemniaków. Rozdrabniamy je widelcem, zasypujemy kaszę, dodajemy masło, mieszamy i czekamy, aż składniki się zaparzą i wystygną. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki, starannie wyrabiamy i przekładamy do przygotowanej foremki keksowej. Pieczemy od godziny do półtorej w 200°C.

poniedziałek, 16 marca 2009, kulinarnylublin

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: xyz, *.dynamic.chello.pl
2011/01/23 16:32:45
a gdzie ten ser w przepisie
-
Gość: mi3choo, *.adsl.inetia.pl
2011/03/07 12:40:32
Właśnie pałaszuję wersję tarnogrodzką wiezioną 300 km do domu. Smakuje wybornie...